Chintz: Cotton in Bloom

 
mrt '21 12
aug '21 15
Tentoonstelling
Fashion and Textile Museum, Londen

De tentoonstelling Sits, katoen in bloei van het Fries Museum is volgend najaar te zien in Londen. Van 12 maart 2021 tot en met 15 August 2021 toont het Fashion and Textile Museum Chintz: Cotton in Bloom.

Centraal staat het gebloemde, handbeschilderde katoen uit India dat vanaf de 17de eeuw de wereld veroverde. Met zo’n 150 stukken, van rokken tot zomerhoeden en van gordijnen tot kinderwantjes, maken de Britten in 2020 een reis langs India, Hindeloopen en Japan. 

Dat sits ook in Nederland en Engeland een sensatie werd, is te danken aan de VOC en de Engelse East Indian Company. Vanaf de 17de eeuw was de exotische stof niet meer weg te denken uit Europese huishoudens. Ook in Friesland waren de kleurrijke, met de hand bewerkte stoffen geliefd. Ze werden een belangrijk onderdeel van de lokale klederdrachten, waaronder die van Hindeloopen – een van de oudste van Nederland. Zo komt het dat het Fries Museum over een omvangrijke collectie sits beschikt, waarvan een deel volgend jaar in Londen te zien is.

Meer informatie?

Friesmuseum.nl
Ftmlondon.org