Cabin Crew

 
Agenda Modemuze, tentoonstelling Cabin Crew in Kunsthal Rotterdam, beeld British Midland, Engeland Uniform 87-96, Collectie Cliff Muskiet
sep '17 23
feb '18 04
Tentoonstelling
Kunsthal, Rotterdam

De tentoonstelling Cabin Crew. Fashion in the Air presenteert een fascinerend overzicht van stewardessen outfits uit de hele wereld. De bijzondere selectie uniformen in de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van de Nederlandse purser Cliff Muskiet die - vanaf 1993 tot nu - meer dan 1405 uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen heeft verzameld.

Beïnvloed door mode en tijdsbeelden zijn de outfits door de jaren heen onderhevig aan verschillende stijlen, van functioneel en ingetogen tot stijlvol en sjiek. De snit en kleur van het uniform, het hoofddeksel, de vorm en dessin van de sjaaltjes, de blouse en het embleem; geen detail is over het hoofd gezien. Sommige luchtvaartmaatschappijen schakelen zelfs beroemde ontwerpers in om outfits voor hun cabin crew te ontwerpen. Zo zijn de huidige KLM-uniformen door de bekende Nederlandse ontwerper Mart Visser ontworpen, en internationaal hebben vele gerenommeerde ontwerpers onder wie Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga zich over de look van luchtvaartkleding gebogen.

De stijl van de outfits is door de jaren heen onderhevig aan het heersende modebeeld, van functioneel en ingetogen tot geraffineerd en sjiek. De snit en kleur van het uniform, het hoofddeksel, de vorm en het dessin van de sjaaltjes, de blouse en het embleem; geen detail is over het hoofd gezien. Sommige luchtvaartmaatschappijen schakelen zelfs beroemde ontwerpers in om outfits voor hun cabinepersoneel te ontwerpen. Zo ontwierp Mart Visser de huidige KLM-uniformen en hebben vele internationaal gerenommeerde ontwerpers onder wie Yves Saint Laurent en Cristóbal Balenciaga zich over de look van luchtvaartkleding gebogen. 

Plastic Ruimtehelm

De presentatie in de Kunsthal biedt een breed overzicht van verschillende continenten en decennia, waarbij de jaren zestig en zeventig de persoonlijke favoriet zijn van verzamelaar Cliff Muskiet. In de jaren van de opkomende burgerluchtvaart waren de kostuums vaak verre van functioneel en stond glamour voorop. Een van de hoogtepunten is het uniform van de inmiddels opgeheven Amerikaanse vliegmaatschappij ‘Braniff International’. Het ontwerp van Emilio Pucci uit 1965, met de toepasselijk bijnaam ‘The Air Strip’, vraagt van de stewardessen om tijdens de vlucht steeds een ander deel van het kostuum te wisselen, waardoor de passagiers elke keer verrast worden door een nieuwe look. Bij het uniform hoort zelfs een plastic ruimtehelm die het onberispelijke kapsel van de stewardessen moet beschermen tegen de regen. 

Agenda Modemuze, tentoonstelling Cabin Crew in Kunsthal Rotterdam, beeld Braniff International, Verenigde Staten Uniform, 66-68, Collectie Cliff Muskiet
Braniff International, Verenigde Staten Uniform, 66-68, Collectie Cliff Muskiet

Cliff Muskiet

Al sinds zijn vroege kindertijd heeft Cliff Muskiet (1965) een fascinatie voor de wereld van de luchtvaart. Hij verzamelt alles wat maar met vliegtuigen te maken heeft, totdat hij via een kennis van zijn moeder zijn eerste stewardessenpakje in handen krijgt, het startpunt  van een gepassioneerde verzameling. Na een bijbaantje als schoonmaker van vliegtuigen komt zijn droom steward te worden uit. Cliff Muskiet werkt inmiddels al vele jaren als purser voor de KLM en gebruikt zijn vrije tijd tijdens internationale vluchten om zijn enorme collectie uniformen – de grootste verzameling wereldwijd – verder te laten groeien. Meer informatie over Cliff Muskiet en zijn collectie is te vinden op www.uniformfreak.com

Met de tentoonstelling Cabin Crew. Fashion in the Air draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van verborgen particuliere collecties.

Zie voor meer informatie de Kunsthal.

Hoofdbeeld: British Midland, Engeland Uniform 87-96, Collectie Cliff Muskiet