BRON - Ruudt Peters

 
Agenda Modemuze tentoonstelling Bron Ruudt Peters CODA Museum
nov '17 05
jan '18 28
Tentoonstelling
CODA Museum, Apeldoorn

BRON geeft een overzicht van Peters’ rebelse sieraden uit het begin van de jaren zeventig tot de meer verdiepende werken gebaseerd op onderzoek naar andere culturen, gebruiken en gewoonten uit een meer recente periode. Zijn werk is tentoongesteld in een bijzondere multimedia-installatie die een uniek beeld geeft van zijn oeuvre.

Nieuwsgierigheid naar de essentie en het mysterie van het menselijk bestaan vormt de basis voor Peters’ werk. Hij verdiept zich in onbekende culturen, filosofieën, religies en materialen. Hij observeert, bestudeert en interpreteert. Op basis van zijn bevindingen vervaardigt hij sieraden en objecten die nimmer een letterlijke vertaling zijn van wat hij ziet, maar een verwezenlijking en verinnerlijking zijn van de eigen gedachten en verbeeldingskracht. Peters vraagt zich daarbij voortdurend af hoe hij zich verhoudt tot religie, filosofie en alchemie. Deze vragen weet hij om te zetten in beeldende kunst met een zeer herkenbare beeldtaal. Peters: “Al mijn sieraden staan in verband met elkaar en komen voort uit een vloeiend proces van gebeurtenissen en uiteenlopende bronnen van inspiratie. Oorzaak en gevolg. Actie-reactie. Vallen en opstaan. Onzekerheid. Ontdekken. Nieuwsgierigheid. Alles tezamen vormt de tentoonstelling BRON in CODA Museum, die niet alleen een overzicht geeft van mijn werk, maar ook dieper ingaat op mijn inspiratiebronnen. Aan de hand van korte filmpjes, oproepbaar via QR-codes, is bovendien een diepere laag in mijn werk te ontdekken.”

Omdat Peters zich in de jaren zeventig niet kon vinden in het streng dogmatische klimaat van dat moment verruilde hij het sieraad voor beeldhouwen. De gekozen installatievorm waarin Peters zijn werk sinds de jaren negentig toont, is dan ook geen toevallige. In die periode was hij een van de eerste sieraadkunstenaars die het belang van het sieraad gelijkstelde aan de presentatievorm. Op die manier laat Peters de beschouwer het sieraad telkens ervaren in een logische en prikkelende context. Met de veelbesproken en opvallende installatie-presentaties werd de installatievorm niet alleen onderdeel van zijn idiosyncratisch handschrift, maar toont Peters ook aan hoe belangrijk de eigenlijke omgeving en context voor het sieraad als beeldhouwwerk zijn.

Het werk van Ruudt Peters is dit najaar van 5 november 2017 tot en met 28 januari 2018 te bekijken en te ervaren in de tentoonstelling BRON in CODA Museum Apeldoorn; een spectaculaire opstelling van glazen capsules, films en borrelende bronnen die bezoekers uitnodigt de wereld van Peters te ontdekken. De catalogus bij deze tentoonstelling is verkrijgbaar in CODA Winkel.

Ruudt Peters

Beeldend kunstenaar en sieraadontwerper Ruudt Peters (1950) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij richtte in 1973 Galerie Ekster op in Leeuwarden, later voortgezet door Julius Wijffels. Naast sieraden en beelden werkt Peters aan diverse projecten in de openbare ruimte. Zo is de fontein voor het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch van zijn hand en realiseerde hij diverse projecten in de Amsterdamse openbare ruimte. Hij ontving in 2004 de Herbert Hofmann Preis en kreeg in 2012 de Françoise van den Bosch prijs voor zijn oeuvre. Peters gaf les op de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, aan Alchimia in Florence en op Ädellab Konstfack in Stockholm. Het werk van Peters maakt onderdeel uit van museumcollecties in binnen- en buitenland en is regelmatig gepresenteerd door onder andere Galerie RA Amsterdam, Galerie Marzee Nijmegen, Galerie Spektrum Karlsruhe, Ornamentum Gallery Hudson NY en Galerie Rob Koudijs Amsterdam.

CODA Museum toont met BRON van 5 november 2017 tot en met 28 januari 2018 een dwarsdoorsnede van het werk van beeldend kunstenaar en sieraadontwerper Ruudt Peters. Voor meer info zie CODA-Apeldoorn.nl.