Breien!

 
okt '15 17
aug '16 28
Tentoonstelling
Fries Museum Leeuwarden
Tags
breien

Vanaf 17 oktober 2015 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling over de kunst van het breien. De tentoonstelling staat bol van het breiwerk: van historische patronen tot het allernieuwste design. Traditionele Friese floddermutsen, verfijnde breischedes en breisels uit de jaren 80 worden op originele wijze gepresenteerd in een sprookjesachtig tentoonstellingsontwerp.

Verrassende kleding van bekende ontwerpers als Bas Kosters en Stephen West laat zien hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En installaties van internationale kunstenaars tonen dat breien geen grenzen kent.

Lokaal en internationaal breiwerk

De bijzondere en omvangrijke textielcollectie van het Fries Museum vormt de basis van Breien!. De collectie wordt verder aangevuld met hedendaagse bruiklenen van (inter)nationale kunstenaars die met breitechnieken werken.

De tentoonstelling dompelt de bezoeker onder in de wereld van het breien. Letterlijk, want in ‘City of Stitches’ van de Deense kunstenares Isabel Berglund, wordt de bezoeker onderdeel van een volledig handgebreide ruimte door het aantrekken van ingebreide kledingstukken.

Twaalf kijkkasten bieden een inkijk in de geschiedenis van het breien. Elke kast toont een belangrijk collectiestuk in een gebreide historische setting. Een maliënhandschoen is te zien in een landschap met een middeleeuws kasteel omringd door gebreide bomen. En de oudste breischede (hulpmiddel om sneller te breien) van professioneel houtsnijwerk uit 1588, staat in een kousenwinkel.

Ook laat de tentoonstelling zien dat breien met de tijd meebeweegt. Patronen ontwikkelen en typeren stijlen en groepen mensen. Voorbeelden zijn Noorse wollen handschoenen, ragfijn Fries kantwerk en karakteristieke visserstruien. Hoe media trends bepalen is te zien aan hypes als vesten à la Starsky & Hutch en de truien van Sarah Lund.

In de grote zaal komt alles samen. Een mix van historisch breiwerk, moderne breikunst en het nieuwste design, toont de veelzijdigheid van breien. Topstukken uit de collectie zijn gebreide kralentasjes, gouden Friese oorijzers met floddermutsen en 18de-eeuwse mitaines (vingerloze handschoenen). Hedendaagse tegenhangers zijn de mysterieuze breisels van de Londense kunstenares Zoë Landau Konson en de sprookjesachtige werken van Chrystl Rijkeboer gebreid van mensenhaar. Daarnaast te zien, zijn de bekende gebreide designpoefen van Christien Meindertsma en mode van jonge, populaire ontwerpers als Stephen West en Bas Kosters.

Tentoonstellingsontwerp

Studio La Meul bedacht voor Breien! een fris en sprookjesachtig tentoonstellingsontwerp. Collectiestukken worden op originele wijze gepresenteerd in kijkkasten, op etalagepoppen met dierenhoofden en op volledige dier- en natuurfiguren. Ook komt er een voelroute door de tentoonstelling.

Meebreien

Een tentoonstelling over breien is niet compleet zonder de bezoeker gelegenheid te bieden om zelf de breinaalden op te pakken. Daarom wordt er gedurende de hele tentoonstelling gebreid in het museum. Een tentoonstellingszaal is omgebouwd tot een breiruimte. Op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag zijn er ‘museumbreiers’ aanwezig om samen mee te breien. Bovendien organiseert het museum een breiwedstrijd, breicursussen, een breicafé, een ugly christmas sweater party en meer.

Kom naar het Fries Museum en dompel je onder in de kunst van breien.