BODY CONTROL - Sieraden en mode op de grens van de mens

 
nov '19 01
jan '20 26
Tentoonstelling
De Kerk, Museum Arnhem

Museum Arnhem presenteert van 1 november tot en met 26 januari Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens. Deze nieuwe tentoonstelling toont een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp van meer dan 100 internationale vormgevers en kunstenaars. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. De Kerk, de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem, vormt het decor voor meer dan 200 recente ontwerpen die ieder een eigen verhaal vertellen: herkenbaar, vervreemdend, innovatief en vaak controversieel. 

In Body Control staan internationaal gevestigde namen naast aanstormend talent. Van de anatomische couture van Iris van Herpen tot de hybride sieraden van Katja Prins, van de lichaam vullende sieraden van Lauren Kalman tot de technologische creaties van Anouk Wipprecht. De inherente verbondenheid met het lichaam, als drager maar ook als beeldbepaler, maakt dat sieraad- en modeontwerpers uit alle hoeken van de wereld reageren op het concept lichaam, haar grenzen en de maakbaarheid hiervan.

Gezichtsherkenning, selfies en schaamlipcorrecties

Body Control toont een grote selectie objecten, sieraden, kledingstukken en installaties. Gekaderd in drie hoofdthema’s – Menselijk, Buitenmenselijk en Bovenmenselijk – gebruikt de tentoonstelling de prikkelende verbeeldingskracht van kunstenaars en ontwerpers om het publiek een standpunt in te laten nemen over actuele thema’s. Kunnen sieraden een rol spelen in het misleiden van gezichtsherkenningssoftware? Of hoe jaagt een serie objecten de discussie rondom schaamlipcorrecties aan? Kunnen sieraden ons slimmer maken? Of onsterfelijk?  

Body Control toont een grote verscheidenheid aan ontwerpen. Er zijn ontwerpers die met hun werken het lichaam beschermen, anderen zien het lichaam als goddelijk, weer anderen reageren op het maakbare ideaalbeeld. Ook zijn er ontwerpers die het lichaam als materiaal gebruiken of juist letterlijk de lichaamsgrens overschrijden en een wisselwerking tot stand brengen tussen lichaam en ontwerp.

De tentoonstelling toont werk van onder andere Katja Prins, Iris van Herpen, Ted Noten, Sinéad O’Dwyer, Neri Oxman, Imme van der Haak, Lauren Kalman, Anouk Wipprecht, Ying Goa en Ana Rajcevic. Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden van Museum Arnhem, treedt op als curator. De tentoonstelling wordt vormgegeven door de grensverleggende Arnhemse ontwerpstudio MAISON the FAUX.

www.museumarnhem.nl/de-kerk/