Blootgewone rondleiding

 
okt '22 30
okt '22 30
Rondleiding
Modemuzeum Hasselt expo DressUndress
Tijd
18:00 - 21:00

Mode pendelt al eeuwenlang heen en weer tussen verstoppen en onthullen van het lichaam. Wat we wel of niet (mogen) tonen is tijds- en contextgebonden. Wie en wat bepaalt dit?

Een pertinente vraag waar ook naturisten soms van wakker liggen. Daarom opent Modemuseum Hasselt na de openingsuren zijn deuren opnieuw voor een blootgewone avond voor naturisten.

Naturisten bezoeken voor het eerst Modemuseum Hasselt.

"Het Modemuseum wil graag een moedig museum (brave space) zijn, waar we luisteren en in dialoog gaan met de verschillende standpunten in onze samenleving. ' DressUndress', een tentoonstelling waar het tonen van het menselijk lichaam centraal staat, is dan ook een uitgelezen kans om het museum open te stellen voor naturisten," aldus Nele Kelchtermans, schepen van cultuur. 

Bedekken of onbloten van lichaam is vaak contextgebonden

Het geklede en ongeklede lichaam liet in de loop van de geschiedenis heel wat stof opwaaien. Wat op de rode loper is toegelaten, draag je niet op je werk. Waarom mag naakt in sommige contexten, en is het in andere zelfs strafbaar? Waarom zijn in de loop van de westerse geschiedenis nu eens blote enkels en dan weer blote borsten aanstootgevend? Hoe komt het dat er telkens een ander lichaamsdeel ontbloot lijkt te worden. "De schoonheid van echte lichamen staat centraal in deze expo. Bij een naaktbezoek is iedereen gelijk en speelt het streven naar de perfecte lichaamsvormen minder. Een naaktbezoek past dan ook helemaal in de boodschap die we met 'DressUndress' willen geven,” aldus directeur Karolien De Clippel.

Naked Freedom is niet aan zijn proefstuk toe

De organisatie Naked Freedom benaderde het Modemuseum met de vraag om het voor hen en andere naturisten open te stellen. Naked Freedom organiseert regelmatig activiteiten voor naturisten, zoals deze ‘blootgewone rondleidingen’. Zo initieerden ze de voorbije jaren een naakttoer doorheen de tentoonstellingen Naakt in CC De Bijl te Zoersel, Mirror - Ai Weiwei en Untitled – Paul Kooiker in het Antwerpse FoMu en recent Phallus in het Gentse Universiteitsmuseum. Rode draad in deze tentoonstellingen is het menselijk lichaam en hoe wij hier mee omgaan.

“In Nederland en Frankrijk zijn er verschillende events en weekends waarbij culturele huizen zelf hun deuren openen voor naaktrondleidingen, zoals de Kunsthal in Rotterdam. Graag willen we er in België ook voor zorgen dat er meer gelegenheden komen waarin we naakt op bezoek kunnen komen. We zijn allemaal naakt geboren. Dus er is geen natuurlijke reden om ons lichaam altijd te moeten bedekken," aldus Tony Baetslé van Naked Freedom.

"In je blootje een tentoonstelling bezoeken is een onvergetelijke ervaring door de warme, gemoedelijke sfeer tussen de bezoekers, waarbij je al gauw vergeet dat je bloot bent. Het is als het ware een eenwording tussen de essentie van de mens, zijn lichaam, en de boodschap die een kunstenaar of tentoonstelling wil overbrengen,” besluit Tony Baetslé van Naked Freedom.

Eerste keer in Modemuseum Hasselt

Als je je op voorhand inschrijft, ben je welkom om Modemuseum Hasselt naakt te bezoeken op 30 oktober tussen 18 uur en 21 uur. Je kan kiezen tussen een bezoek met gids of een bezoek met audiogids. Het personeel en de gidsen van het museum zijn gekleed, de naaktervaring is voor de bezoekers. Drie vierde van de beschikbare plaatsen zijn op dit moment reeds ingenomen. Geïnteresseerden wachten best niet te lang met het reserveren van een ticket via de website www.modemuseumhasselt.be.