Bloemen bloeien op papier

 
Tentoonstelling Bloemen bloeien op papier over borduurkunst in Museum de Kantfabriek, 2017.
apr '17 30
okt '17 08
Tentoonstelling
Museum de Kantfabriek, Horst

In 2017 is in Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas een bijzondere expositie te zien over 19de-eeuwse handingekleurde borduurpatronen met bloemen als hoofdmotief en met als titel Bloemen bloeien op papier.  In het middelpunt van de expositie staan de handingekleurde borduurpatronen uit de collectie van de Familie Landwehr-Vogels. Tevens worden werkstukken van een wedstrijd, met deze borduurpatronen als uitgangspunt, getoond .

Het echtpaar John Landwehr en Josephine Landwehr-Vogels uit Tiel verzamelde honderden handingekleurde borduurpatronen uit de  Biedermeierperiode. Aan het einde van de vorige eeuw besloten zij hun collectie te schenken aan de gemeente Tiel. Daar werd de collectie ondergebracht bij het RAR (Regionaal Archief Rivierenland).

De belangstelling bij Josephine Landwehr ontstond omdat ze zelf borduurde en originele borduurpatronen uit genoemde periode gebruikte. Haar man John Landwehr was verbonden aan een veilinghuis en kende zodoende veel antiquairs. Omdat het echtpaar bovendien veel reisde werden er op hun trips veel borduurpatronen aangekocht. Aldus groeide hun verzameling uit tot een omvangrijke en waardevolle collectie.

In Museum de Kantfabriek in Horst zullen de borduurpatronen met het thema ‘bloemen’ worden geëxposeerd. Een unieke gelegenheid om deze patronen van dichtbij te bekijken.

Onderzoek

Diny Gerards-Mensink deed uitgebreid onderzoek naar handingekleurde borduurpatronen en schreef er diverse artikelen over in ‘Handwerken zonder grenzen’. Zij beschreef en digitaliseerde de gehele collectie Landwehr-Vogels. Deze is te bekijken op regionaalarchiefrivierenland.nl. Mede door haar privéverzameling oude patronen, tijdschriften en boeken mag zij als een autoriteit beschouwd worden over dit onderwerp. Zij zal ook een belangrijke inbreng hebben bij het samenstellen van de expositie en zal deze completeren met stukken uit haar eigen collectie. Ook zal zij tijdens de tentoonstellingsperiode lezingen geven.

Wedstrijd

Museum de Kantfabriek heeft een wedstrijd uitgeschreven om nieuwe werken te maken geïnspireerd op enkele uitgekozen borduurpatronen uit de collectie Landwehr-Vogels. Een jury bepaalt uit de meer dan honderdvijftig inzendingen de prijswinnaars. De winnende werken en een aantal bijzondere inzendingen worden getoond in de expositie.

De expositie Bloemen bloeien op Papier loopt van 30 april tot en met 8 oktober 2017. Zie voor meer info MuseumdeKantfabriek.nl.