Black and White:dresscode of a lifetime

 
aug '15 18
jan '16 03
Tentoonstelling
Tassenmuseum Hendrikje

Zwart en wit. Het zijn twee uitersten en tegelijkertijd passen ze goed bij elkaar. In de tentoonstelling Black and White: the dresscode of a lifetime staan zwarte en witte tassen centraal. De tentoonstelling gaat in op deze kleurtrends in de mode vanaf de 18e eeuw tot heden. Specifieke gelegenheden zoals trouwen, communie, rouwen waren bepalend voor het dragen van witte en zwarte tassen. In de roaring twenties en de jaren ’80 en ’90 was zwart-wit een geliefde en moderne combinatie. Nog steeds is zwart de meest geziene kleur voor een tas. Veilig, maar ook heel glamorous!

Het elitaire zwart

Zwart spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het was de meest dure manier om textiel te verven en om die reden was het de meest statusgevoelige kleur. Zwart staat eeuwenlang bekend als rouwkleur. Bij rouw waren stoffen eenvoudig, zonder uitbundige versierselen. Eind 19e eeuw werd een manier gevonden om op een synthetische manier zwart te verven en werd het toegankelijk voor een breder publiek. In 1926 verscheen de befaamde little black dress van Coco Chanel. Dit wordt het icoon van de moderne vrouw. Bij het jurkje werd ook een bijpassende zwarte, leren handtas gedragen die zorgde voor een zakelijke uitstraling. De jurk is ook in de tentoonstelling te zien. Chanel heeft eraan bijgedragen dat zwart een modekleur werd.

Wit als modekleur

Ook wit was een elitaire kleur, juist omdat het lastig en duur was om de stof smetteloos wit te houden. Om kleding van de rijke stedelingen wit te krijgen, werd het in de buurt van de duinen op bleekvelden gebleekt. Wit staat tegenwoordig vooral bekend als kleur om in te trouwen. Vroeger was het voor de elite juist een rouwkleur. Bruids- of communietassen waren doorgaans ook wit. In de 19e eeuw werd wit veel gedragen door jonge meisjes. Begin 20e eeuw was het een populaire kleur voor zomerkleding en -tassen.

Zwart en wit: een perfecte harmonie

Coco Chanel zei ooit: ‘Ik vind dat zwart alles heeft, wit ook. Het zijn absolute schoonheden die in perfecte harmonie samengaan’. Zwart en wit zijn in feite geen kleuren. Het zwart absorbeert alle kleur, terwijl wit juist alle kleuren reflecteert. Zwart straalt autoriteit, zakelijkheid en betrouwbaarheid uit. Wit wordt geassocieerd met reinheid, schoonheid en vrede. Het zijn beide neutrale kleuren die zich goed laat combineren. Kortom: the dresscode of a lifetime.

Zie ook Tassenmuseum Hendrikje