Betoverend China

Van 13 november 2018 tot en met 27 januari 2019 is de tentoonstelling Betoverend China te zien met voorwerpen uit de collectie van Mieke Gorter. Zij organiseert al jaren culturele reizen naar Zuid-China, waar de Miao en Dong leven en zij heeft in de loop der tijd een prachtige collectie opgebouwd van geborduurde kostuums, sieraden, accessoires en gebruiksvoorwerpen.

In het bergachtig zuidwesten, in de provincie Guizhou, wonen verschillende etnische minderheden. De Miao is een van de grootste groepen (9 miljoen mensen). Zij wonen verspreid over dit grote gebied met andere minderheden, zoals de Dong (3 miljoen).

Een Dong vrouw kalandert een doek, die eerst met indigo is geverfd, Si Zhai, Liping Country. Foto Wu Zeng Ou. Via: Museum Rijkswijk.
Een Dong vrouw kalandert een doek, die eerst met indigo is geverfd, Si Zhai, Liping Country. Foto Wu Zeng Ou. Via: Museum Rijkswijk.

In de loop van de geschiedenis verspreidden de Miao zich over het zuiden China. In alle dorpen waar zij  wonen dragen zij verschillende soorten kleding en versieringen. Er zijn wel 175 tot 200  verschillende Miao kostuums! Ze worden vaak vernoemd naar hun kleding. Je hebt bijvoorbeeld de Long-horn Miao, de Long-skirt Miao, de Red-embroidery Miao en de Tin- embroidery Miao. In tegenstelling tot de Miao, die veelal in de bergen wonen, vindt men de Dong dichtbij de rivieren. Zij staan bekend om de prachtige houten bruggen en torens.

Vrouwen van de '100 birds Miao' in feestkleding, Wuji, Rongjiang. Foto Wu Zeng Ou. Via: Museum Rijswijk.
Vrouwen van de '100 birds Miao' in feestkleding, Wuji, Rongjiang. Foto Wu Zeng Ou. Via: Museum Rijswijk.

De Miao en de Dong vinden altijd wel een reden om feest te vieren –een huwelijk, geboorte of een huis dat afgebouwd is- waarvoor ze  hun mooiste kleding aantrekken. De vrouwen zijn zeer bedreven in verschillende handwerktechnieken, zoals weven, verven met natuurlijke indigo, batikken en borduren (daar zijn ze het meest bekend van). Hoofddeksels, kragen, jasjes, rokken, schorten en babydraagzakken, alles wordt uitbundig versierd met borduursels. De feestkleding wordt bekroond met uitbundige zilveren haarpinnen en halssieraden.

Workshops en rondleidingen

Tijdens de tentoonstelling geeft Mieke Gorter verschillende workshops en rondleidingen:

  • Workshop Shu Bao (van handgeschept papier gevouwen naai-etuis)
  • Workshop Folded embroidery (gevouwen zijden driehoekjes die over elkaar bevestigd worden)
  • Workshops voor kinderen in de Kerstvakantie. (Meer informatie hierover op de website van Museum Rijswijk.)

Praktische informatie

Open: dinsdag  t/m zondag van 11.00-17.00 uur

Museum Rijswijk
Herenstraat 67
2282 BR Rijswijk

www.museumrijswijk.nl

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
Museum Rijswijk
Datum
13 november 2018 tot 27 januari 2019
Type
Tentoonstelling