The Bead Goes On

 
jun '16 19
sep '16 18
Tentoonstelling
Tassenmuseum Hendrikje

De veelzijdigheid van de kraal staat centraal in de tentoonstelling The Bead Goes On. Van 19 juni t/m 18 september 2016 toont Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam kralentassen en accessoires vanaf de 18e eeuw tot heden. Het Tassenmuseum laat zien dat het gebruik van kralen in tassen en accessoires eeuwen terug gaat, maar nog steeds hip is. Van exclusieve modeaccessoires van minuscule glaskralen uit de 18de eeuw tot de sprankelende geplakte kralen op schoenen van hedendaags ontwerper Tomas Kroes: het gebruik van kralen is altijd in ontwikkeling. Ook kunnen bezoekers kralen voelen: zijn ze gemaakt van glas, metaal, kunststof of hout? 

Bloeiperioden van de kralentas

In de 18de eeuw werden exclusieve buidels, tasjes, schoenen, mutjes, chatelaines  en portefeuilles gemaakt van glaskralen zo klein als een zandkorrel, sablé genoemd (naar het Frans voor ‘zandachtig’). Ze vormden hippe modeaccessoires voor de Franse elite van 200 jaar geleden. Sindsdien zijn kralen een belangrijk onderdeel van mode. In de 19de eeuw werd het populair om tassen, reticules, tabakszakken en andere accessoires te breien met kralen. De Roaring Twenties vormden de absolute hoogtijdagen van kralen. Kleding, tassen, hoeden, schoenen en waaiers versierd met kralen waren geliefd. Ontwerpers in Parijs als Paul Poiret, Madame Vionnet, Madame Lanvin, Pastou, Chanel, Elsa Schiaparelli verwerkten kralen in hun kleding. Kralentassen en accessoires  die wij nu als truttig ervaren, waren in die periode heel modieus. Tegenwoordig passen merken als Valentino, Alexander McOueen, L.K. Bennett, Les Petits Joueurs, Mary Frances en ontwerpers zoals Tomas Kroes kralen op eigentijdse manier in hun ontwerp toe. 

Collectie Bertrand Fried en firma Glaser

Een groot deel van de kralentassen en accessoires in de tentoonstelling The Bead Goes On is afkomstig uit collectie van Bertrand Fried. Hij is telg uit het bedrijf Fried Frères, de beroemdste Parijse handelsfirma in kralen en kralenaccessoires (vanaf 1886). De Fried Frères exporteerden allerlei soorten glaskralen. In de gouden tijd van de kralen, de 20er jaren, had de firma ook een verkoopfiliaal in Londen. Ook zijn er tassen te zien uit de collectie van Martha Meijer van de firma Glaser Quality Beads in Amsterdam, de oudste en bekendste handelsfirma in kralen in Nederland.

Dame met kralentas, 1914

Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Het museum is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Vanuit hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. In 2015 stond het museum in de top 10 van de beste onontdekte  musea ter wereld in het Britse Dagblad The Guardian en werd het opgenomen in de top 16 Best Fashion Museums in the World van Condé Nast. De collectie van het Tassenmuseum bevat inmiddels meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.

Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.