Barbiepoppen- Van casual tot glamour

 
sep '20 12
aug '21 15
Tentoonstelling
Stadsmuseum Almelo

De Barbiepoppen zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld Bettina Dorfmann, die meer dan 18.000 Barbiepoppen heeft en in het Guinness Book of Records is opgenomen. Zij en Karin Schrey zijn medevormgevers van de expositie.

De tentoonstelling in de textielstad Almelo gaat uitvoerig in op de diverse modelijnen van de Barbiepop: van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. Maar er is ook aandacht voor de vele andere aspecten van de ruim zestigjarige pop, die van meet af aan haar tijd ver vooruit is. Hoewel volgens Van Dale een ‘barbiepop’ een meisje of jonge vrouw is ‘met een popperig, opgetut gezicht’, blijkt de Barbiepop veel meer dan dat. Behalve in de bekende glamoureuze avondkleding verschijnt ze in een vroeg stadium in een (roze) ruimtevaartpak, als brandweervrouw, in een rolstoel en met een andere huidskleur.

Maar de mode blijft een grote rol spelen. Barbie gaat helemaal met haar tijd mee en draagt een minirok in de jaren zestig, disco-kleding in de jaren zeventig, ze krijgt schoudervullingen in de jaren tachtig, kleedt zich in joggingoutfit en is in de jaren negentig in naveltruitjes te koop. Met het nieuwe millennium worden haar vormen ronder en krijgt ze een ander kapsel en nieuwe make-up.

De Barbiepop krijgt ook designer kleding van wereldbekende ontwerpers zoals Dior, Versace en Givenchy. Beroemde sterren zoals Cleopatra, Marilyn Monroe, Liz Taylor en Shakira worden inspiratiebronnen voor de aankleding van de Barbiepop.

Niet alleen is ze haar tijd ver vooruit doordat ze in diverse etnische varianten verschijnt, ze oefent ook mannelijke beroepen uit zoals die van archeoloog, astronaut, dierenarts en coureur. In 1992 stelt ze zich zelfs kandidaat voor het Witte Huis. En doet de Barbiepop eerst nog aan typisch vrouwelijke sporten zoals skiën en ballet, later volgen honkbal en voetbal en vervangt Barbie haar rolschaatsen voor skeelers. Door die verschillende facetten van de Barbiepop weerspiegelt de tentoonstelling als het ware de maatschappelijke ontwikkeling en de emancipatie van de laatste decennia.
Verder verschijnen al gauw andere leden van de familie zoals Ken, Allan, Midge en Skipper.

Stadsmuseum Almelo
Prinsenstraat 13, 7607 JC Almelo,
www.stadsmuseumalmelo.nl