Barbie 65 Years, Always a Doll Moment

 
jan '24 27
sep '24 08
Tentoonstelling
Stedelijk Museum Almelo

Ooit meer dan duizend Barbiepoppen bij elkaar gezien? Het Stedelijk Museum Almelo viert Barbies vijfenzestigste verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. De expositie laat zien hoe Barbie is geëvolueerd van dom blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw.

Je zou het misschien niet denken, maar zoals ook de recente populaire Barbiefilm laat zien, zijn thema’s als emancipatie, inclusiviteit en diversiteit al decennia verbonden aan de Barbiepop. Want Barbie was van meet af aan haar tijd ver vooruit met soms een andere huidskleur, met rondere vormen of in een rolstoel. Juist door die inclusiviteit en diversiteit weerspiegelt de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Almelo de maatschappelijke ontwikkeling en de emancipatie van de laatste decennia.

Fashionista

De tentoonstelling in de textielstad Almelo gaat uiteraard ook uitvoerig in op de fashionista Barbie en haar diverse modelijnen: van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. De kleding laat zien hoe Barbie sinds haar lancering in 1959 met haar tijd meegaat. Ze draagt een minirok in de jaren zestig, disco-kleding in de jaren zeventig, ze krijgt schoudervullingen in de jaren tachtig, kleedt zich in joggingoutfit en is in de jaren negentig in naveltruitjes te koop. Met het nieuwe millennium worden haar vormen ronder en krijgt ze een ander kapsel en nieuwe make-up.

In de loop der jaren kleedden meer dan zeventig beroemde couturiers Barbie, onder wie Dior, Versace en Givenchy. Op haar beurt inspireerde Barbie bijna 150 designers.

De tentoonstelling laat ruim 1.200 Barbiepoppen zien plus aan Barbie gerelateerde objecten zoals auto’s, paarden, honden en huizen. Ook Barbies vrienden en familieleden zoals Ken, Skipper, Midge, Christie, Francie, Blaine, en Julia komen op haar verjaarsfeest. De Barbiepoppen op deze expositie zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld, Bettina Dorfmann. Met haar meer dan 18.500 Barbiepoppen staat ze in het Guinness Book of Records.

Voor meer informatie: zie website Stedelijk Museum Almelo