Bags in Bloom

 
apr '19 19
aug '19 31
Tentoonstelling
Tassenmuseum Amsterdam

Lente, een nieuw seizoen, een nieuw begin.

Spring Cleaning

Het perfecte moment voor onderzoek naar wie wij van ‘nature’ zijn. Ramen en deuren staan wijd open en er waait een frisse wind door het Huis. We ontginnen het bestaande landschap, een gepassioneerd verzamelde collectie, zodat nieuwe ideeën wortel kunnen schieten.

Bags in Bloom

Met de expositie Bags in Bloom halen we de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen. Van veldbloem tot gecultiveerde bloem, van vergezicht tot landschap. Van exotische bladsoort tot klassiek bloemstilleven. Van delicaat geborduurde dijzakken tot overladen petit point tassen. Van gros point techniek tot abstracte botanische patronen. Van de ‘Cherry Blossom’ bowling bag van Louis Vuitton x Takashi Murakami tot een feeëriek geïllustreerde Prada x James Jean tas.

Bags in Bloom is een schets, een bloemrijke opzet, waarin het verleden van dit huis – een grachtenpand uit de zeventiende eeuw, de hoogtijdagen van de bloemstillevens – wordt gecombineerd met een beeldende selectie van ruim 100 tassen. Alle tassen komen, met levensechte kleuren en verbluffende detaillering, uit de collectie van het Tassenmuseum.

De opzet van deze tijdelijke expositie is niet chronologisch, niet het jaartal maar de natuur is leidend. Ook de permanente opstelling is in beweging en tijdelijk herschikt. Bags in Bloom laat zien dat de natuur een eeuwige inspiratiebron is, óók voor de makers en dragers van de tas.

Typerend voor de verfrissende aanpak van de nieuwe directie, die de tas niet als object maar als subject benadert, is de verbinding en de samenwerking met andere creatieve disciplines.

Voor Bags in Bloom is samengewerkt met fotograaf/kunstenaar Louise te Poele, die speciaal voor deze expositie een stilleven heeft gemaakt met bloemen en tassen uit de collectie. Nature Artist Frank Bruggeman maakt gedurende de expositie wisselende installaties in de tijdelijke expositieruimte die met de seizoenen mee bewegen, van early spring tot late summer. Karin Looijenstein, Meester in Bloemen, creëert middels haar originele, eigenwijze bloemsierkunst de natuurbeleving in de Stijlkamers van het Huis.

“Het Tassenmuseum Amsterdam is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe visie: het Tassenmuseum als ‘Huis’ met een inspirerend programma dat verder reikt dan de tas als object. Het museum wil bezoekers uitdagen zich te bewegen tussen sprankelende presentaties, nieuwe verbeeldingen en verwondering,” aldus directeur Manon Schaap.

De tentoonstelling Bags in Bloom is van 19 april tot en met 31 augustus 2019 te zien in het Tassenmuseum, tassenmuseum.nl.