Art Nouveau Modeshow: garderobe van de (Haagse) elite rond 1900

 
jun '24 09
jun '24 09
Evenement
Haagse Kunstkring, Den Haag

Niets laat de tijdgeest zo sprekend herleven als mode. Rond 1900 was dit niet anders en er zijn talloze vergelijkingen te trekken tussen de opkomende stijl van de Art Nouveau en het veranderende modebeeld.

Allereerst is daar het S-vormige silhouet, dat het lichaam van de vrouw als het ware naar de zweepslag van de Art Nouveau vormt. Ook de vooruitstrevende reformbeweging, die schijnbaar lijnrecht tegenover de modieuze damesmode staat, is in haar decoraties verwant aan de nieuwste ontwikkelingen in de toegepaste kunst. En al zijn de keurig in pak gestoken heren soberder gekleed, toch piept een flamboyante noot door de hoge boorden in de vorm van een zwierig dasje of een elegante wandelstok. 

De modeshow tijdens het Art Nouveau Festijn geeft een beeld van de mode rondom de eeuwwisseling en neemt het publiek langs baljaponnen en elegante wandeltoiletten mee tot aan de esthetische dracht van de avant-garde. Ook geeft het een inkijkje in de dagbesteding van de beau monde die haar tijd vulde met flaneren, het afleggen van visites en dansen op bals, waarna men zich pas na het tweede ontbijt placht aan te kleden. Ter begeleiding vertelt modehistorica Birthe Weijkamp deze achterliggende verhalen.  

De modellen dragen uiteraard geen originele kleding maar replica’s die allen op basis van contemporaine bronnen – zoals modeprenten, museumstukken en oude patronen- tot stand zijn gekomen. Musea die hun collectie gebruikten tot dit doel behoren gelukkig tot het verleden maar door het gebruik van kopieën kan toch een idee gegeven worden van de manier waarop de kleding bewoog, en dat is nu net de meerwaarde van deze show. Want waar een replica nooit de plek in kan nemen van het echte object, kan geen enkele statische mannequin kleding precies zo doen uitkomen zoals zij ooit bedoeld is: op een mensenlichaam.

Informatie en tickets via www.artnouveaufestijn.nl / www.ticketkantoor.nl/shop/modeshow