Art Deco - Paris

 
okt '17 14
mrt '18 04
Tentoonstelling
Gemeentemuseum Den Haag

De couturier Paul Poiret was een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Zijn invloed reikte bovendien veel verder dan de mode alleen.

Poiret streefde naar een ‘totaalkunstwerk’ en omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn creaties: hij werkte met Raoul Dufy, Erté, Georges Lepape, Paul Iribe, Maillet-Stevens en Man Ray, en omringde zich graag met modern werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen. 

Het werk van Poiret en dat van de kunstenaars uit zijn omgeving, zou het kraambed blijken van de Art Deco. Paul Poiret kan dan ook met recht de vader van de Art Deco worden genoemd. De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien.

Spectaculaire objecten

Rode draad in de tentoonstelling vormen de ontwerpen van Poiret. Maar naast mode is er ook toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film te zien. Een aantal spectaculaire objecten is afkomstig van internationale collecties, zoals die van The Metropolitan Museum of Art (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs) en Centre Pompidou (Parijs).

Cartier Collection

Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er ook 35 topstukken uit de Cartier Collection te bewonderen. Het gaat om juwelen en kostbaarheden uit de jaren 10 en 20 waarin de luxe en smaak van de art deco perfect worden weerspiegeld. Een aantal sieraden waren in 1925 te zien op de beroemde Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs. De naam art deco is afgeleid van deze tentoonstelling.

Dromen van de Oriënt

Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw kunstprentenboek binnen de reeks die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. Het boek bevat sprookjesachtige tekeningen en tekst van aanstormend talent Enzo Pérès-Labourdette. Het levensverhaal van Poiret – waarin hij uitgroeit van paraplubezorger tot invloedrijke modekoning - wordt op een bijzondere manier verteld, inclusief verwijzingen naar art-decokunstenaars uit Poirets omgeving. De originele prenten zijn in de tentoonstelling te zien.

Bij de tentoonstelling is ook een randprogrammering met lezingen en rondleidingen. Voor meer info over de tentoonstelling en de randprogrammering zie Gemeentemuseum.nl.