Ambacht in Beeld

 
sep '17 23
sep '17 24
Evenement
De Hallen, Amsterdam

Kom kijken, beleven, luisteren, bewonderen, leren, proberen en vooral: zelf maken. Met internationale filmvertoningen, workshops, lezingen, demonstraties, performances en masterclasses is het Ambacht in Beeld Festival hét festival over ambacht. Het festival richt zich expliciet op topambachten, vakmanschap en meesterschap.

In De Hallen is er met onder andere de Filmhallen en de Passage alle ruimte voor het uitgebreide programma van het festival. In De Passage is een ambachtelijke happening met demonstraties, toegankelijke workshops en performances van kunstenaars die zich door ambacht lieten beïnvloeden. Voor gevorderde studenten en professionals zijn er masterclasses door internationale meesters. In de Filmhallen heeft de openingsavond plaats, en is er op zondag een filmprogramma van korte ambachtsfilms, gemaakt door basisschoolleerlingen in heel Nederland.

Programma

Zaterdag 23 september:

Van 11 tot 18 uur in het gehele Hallen complex workshops, masterclasses, demonstraties en performances.

Zondag 24 september: van 11 tot 18 uur in het gehele Hallen complex workshops, masterclasses, demonstraties en performances.

WORKSHOPS EN MASTERCLASSES

Egyptisch borduren
Uit Caïro komt meesterborduurster Mogeda Abdelrehim Metwally om tijdens een drie uur durende masterclass borduurtechnieken met goud- en zilverdraad te delen. Deelnemers leren diverse patronen maken en krijgen les in de techniek, die uit de 18e eeuw stamt en werd gebruikt om kaftans en bruidssluiers te verfraaien.

Plissétechnieken
De Nederlandse ontwerper Mattijs van Bergen, bekend als de kroonprins van de plissé, geeft samen met de uit Syrië afkomstige specialist Bakri Shoukeh een workshop plissé technieken. 

Shibori met Hawar
Shibori is een bijzondere Japanse verftechniek. Bij​ ​Hawar​ ​zijn,​ ​geïnspireerd​ ​door​ ​de oude​ ​technieken,​ ​nieuwe​afbind​methodes​ ​uitgevonden​ ​met​ ​hedendaagse materialen​ ​en​ ​hulpmiddelen.​ ​Tijdens de workshop ​ga​ ​je​ ​zelf​ ​een uniek​ ​patroon​ ​maken​ ​op​ ​een​ ​sjaal​ ​van​ ​Chiffon​ ​zijde​ ​of​ ​Wol​ ​Etamine.

Papier marmeren
Ontwerpster Ebru Durmaz staat bekend om haar papier marmeren prints, een techniek die ze veelvuldig gebruikt als bedrukking van haar modelijn. Deze techniek kun je tijdens het festival zelf leren bij de workshop die wordt gegeven door de moeder van Ebru, die haar dochter het ambacht leerde en haar er zelfs naar vernoemde.

Maak je eigen canvas tas
Ibrahim, Najib and Bashar komen in samenwerking met The Refugee Company naar het festival. Zij zijn als vluchteling naar Nederland gekomen en zijn ervaren kleermakers. Tijdens het festival kun je bij hen een stevige en kleurrijke canvas tas leren maken.

Masterclass Maak je eigen jeans
In twee dagen tijd een eigen, gepersonaliseerde jeans leren maken? Dat kan tijdens de masterclass van Denim City. Een klassieke 5-pocket jeans van hoogwaardige Denim City kwaliteit. Daar kun je mee voor de dag komen!

Leerbewerking
Ook leerbewerking ontbreekt niet: bij Monsak kun je een lederen etui maken, en bij Epic Leather maak je een armband, met ingezette steen, mysterieuze vlecht of naar eigen ontwerp.

Kaartverkoop

Toegang tot het festival is gratis. 

De online kaartverkoop voor masterclasses en workshops start op 1 september. Door al vooraf tickets te kopen, verzekert u zichzelf van deelname en hoeft u niet in de rij te staan tijdens het festival.

Ter plekke kunt u uiteraard ook tickets kopen: bij de Ambacht in Beeld Infobalie.

Vragen over tickets kunt u stellen via [email protected]

Voor meer informatie website Ambacht in Beeld