Alles behalve kleren

 
jun '15 13
sep '15 13
Tentoonstelling
Museum Arnhem

Museum Arnhem presenteert binnenkort mode, fotografie en magazines in de tentoonstelling Alles behalve kleren. Modefotografie en magazines zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Alles behalve kleren zien we hoogtepunten in de geschiedenis van de modefotografie in Nederland, die op geheel eigen manier de tijdgeest laat zien en die tijd vleugels geeft.

Thema’s in de mode spelen in verschillende periodes een rol, maar veranderen ook in de tijd: de erotiek van de jaren vijftig verschilt van de porno-chic die Matthias Vriens in de jaren negentig in Dutch liet zien. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke eigen bijdrage geleverd aan het uiterlijk van de mode.

We zijn internationaal vermaard om onze tot de verbeelding sprekende tijdschriften waarin mode een essentieel onderdeel is. AvenueDutchRe-MagazineBlvd., BLENDGlamcultBUTT/KUTTFantastic Man enThe Gentlewoman geven gezicht aan achtereenvolgens de jaren ‘60, ‘70, ‘80, ‘90 en de 21e eeuw tot nu toe. Deze bladen zijn een kweekvijver en platform voor Nederlands fototalent en stylisten, waarbij vooral het vrijmoedige en speelse karakter opvalt. In de formule van deze tijdschriften is ruimte voor het experiment en ontstaan er kruisbestuivingen tussen disciplines en genres. Die open, nieuwsgierige en experimentele houding – die aansluit bij de Hollandse ontwerptraditie – is duidelijk aanwijsbaar in de modefotografie vanaf Emmy Andriesse en Paul Huf in de jaren vijftig, zestig tot en met die van Erwin Olaf, Matthias Vriens, Desirée Dolron, Blommers & Schumm en Viviane Sassen nu.
 
De tentoonstelling Alles behalve kleren is een samenwerking tussen Modekern en Museum Arnhem. Modekern verzamelt, ontsluit, onderzoekt en presenteert de archieven van Nederlandse modeontwerpers van internationale betekenis met het doel de kennis over de moderne Nederlandse modegeschiedenis te vergroten en verder te ontwikkelen. Modekern is een initiatief van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten, Museum Arnhem, het Gelders Archief. en Het Nieuwe Instituut waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur die uitgaat van eigen kracht en expertise. Het Gelders Archief archiveert, Museum Arnhem presenteert en verzorgt educatie, ArtEZ onderzoekt en Het Nieuwe Instituut ondersteunt en zorgt voor aansluiting bij het Nationaal Ontwerp Archief (NOA). 

Voor meer informatie zie Museum Arnhem