1920s JAZZ AGE | Fashion & Photographs

Agenda Modemuze TextielMuseum tentoonstelling Roaring 20s. Dolly Sisters met hoofdtooien, 1923. foto James Abbe. Met dank aan privé collectie © James Abbe Archive

Vrouwen knippen hun haar, roken sigaretten in pijpjes en dragen lange parelsnoeren. In de roaring twenties ontstaat een radicale maatschappelijke verandering, die zich uit in een nieuwe tijdsgeest, een sterk toenemende welvaart en verandering. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert.

Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’-jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 gevarieerde kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium. De expositie laat zien dat de bruisende jaren 20 meer biedt dan alleen de flapper dress met lage taille.

 

1920s JAZZ AGE FASHION & PHOTOGRAPHS

Een schitterend overzicht van meer dan 150 haute couture en pret-a-porter kledingstukken van 1919 tot 1929 met verschillende filmfragmenten uit de roaring twenties, met een blik op de moderne jonge vrouw, de flapper, met haar korte, modieuze bobkapsel, sportend, in de auto, in het nachtleven, met op de activiteiten toegesneden kleding die verschillende taillehoogtes en roklengtes laat zien.

Verder zijn er originele foto’s te zien van ooggetuige James Abbe (1883-1973), een van de belangrijkste fotografen van toneel- en filmsterren uit de 20, zoals The Dolly Sisters, Fred Astaire en Rudolpho Valentino.

Wat is er te doen?

Naast deze wervelende tentoonstelling worden er ook veel activiteiten georganiseerd in het TextielMuseum. Tijdens de publieksopening op zondag 10 december meten topkappers jou een echte jaren 20 look aan. In het nieuwe jaar kun je ook terecht voor een verrassend vol programma. Leer de ins en outs over gin tijdens de gin-tasting, show je moves op de dansvloer tijdens de dansworkshop of kom patroon- en/of modetekenen tijdens een van onze ‘workshops op zondag’.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is de publicatie ‘1920s JAZZ AGE Fashion & Photographs’ (auteur Martin Pel e.a., uitgave Unicorn in samenwerking met Fashion and Textile Museum, Londen) verkrijgbaar.

1920s JAZZ AGE | Fashion & Photographs is georganiseerd door het Fashion and Textile Museum, Londen.

Voor meer info zie TextielMuseum.nl.

Beeld: Dolly Sisters met hoofdtooien, 1923. foto James Abbe. Met dank aan privé collectie © James Abbe Archive

Doe een aanvulling

Vul deze informatie aan of geef een reactie

 
 
Locatie
TextielMuseum, Tilburg
Datum
9 december 2017 tot 27 mei 2018
Type
Tentoonstelling